فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و هشتم شماره 4 (پیاپی 150، پاییز 1402)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و هشتم شماره 4 (پیاپی 150، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سیدمرتضی شهیدی ریزی، هوتن ایروانی*، عبدالله جبل عاملی، مرضیه پیراوی ونک صفحات 435-443
    اهداف

    مفهوم مقیاس و ساختار فضایی از مفاهیم کلیدی در تحلیل، برنامه ریزی و طراحی فضاهای شهری هستند. در میان فضاهای شهری خیابان ها به علت گستردگی و پراکندگی نقش بسیار مهمی در ساختار شهرها ایفا می کنند. نظر به اهمیت این موارد، هدف این پژوهش تحلیل رابطه مقیاس و ساختار فضایی در خیابان های شهری است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی تلفیقی بوده که در نیمه دوم سال 1401 در خیابان شهید بهشتی کرج انجام شد. تدوین مدل نظری مقیاس در فضای شهری با استفاده از روش همبستگی از نوع تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفت. همچنین، معیارهای نحو فضایی محدوده مطالعه بر اساس نقشه محوری در نرم افزار 10 UCL.DepthMap استخراج و رابطه آن از طریق آزمون همبستگی پیرسون با داده مدل مقیاس خیابان شهید بهشتی تحلیل شد.

    یافته ها

    عوامل "ابعاد و تناسبات"، "محصوریت" و "اجزا و فعالیت" بر مقیاس در خیابان شهید بهشتی کرج تاثیر داشت. به صورتی که تغییر در هر یک از این شاخص ها می تواند مقیاس را در بعد عینی و ادراکی تغییر دهد. همچنین مقیاس در دو بعد عینی و ادراکی با ساختار فضایی خیابان شهید بهشتی کرج رابطه معناداری داشت. این رابطه با معیار "هم پیوندی"، مستقیم و با معیار "عمق" معکوس بود.

    نتیجه گیری

    با تحلیل نحو فضای خیابان های شهری می توان خطای مقیاس را در ساختار شهری پیش بینی نمود و با تغییرات فضایی این خطا در دو بعد ادراکی و عینی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: فضای شهری، مقیاس، نحو فضا، خیابان شهری، کرج
  • حسن آهار، احمد زنگانه*، علی خاکساری رفسنجانی، تاج الدین کرمی صفحات 445-458
    اهداف

    زیرساخت های حمل ونقل شهری و سیستم کاربری زمین تاثیرات متقابل روی یکدیگر دارند. با این حال، مطالعات موجود بیشتر بر نقش کاربری زمین در تحول سیستم حمل ونقل شهری تاکید داشته اند و اثر زیرساخت های حمل ونقل بر رشد شهری تا حد زیادی نادیده گرفته شده است. لذا هدف پژوهش حاضر تحلیل نقش زیرساخت های حمل ونقل شهری بر مولفه های رشد شهری تهران در قالب روندهای زمانی-فضایی با تاکید بر بزرگراه های درون شهری بود.

    روش شناسی: 

    مطالعه تبیینی-ارزیابی حاضر با استفاده از داده های حمل ونقل و ترافیک شهر تهران برای دوره زمانی 1400-1375 انجام شد. گردآوری و تحلیل داده ها در چهار مرحله و با تعریف یک رویکرد تجزیه و تحلیل کمی بر اساس شاخص های مشترک بین حمل ونقل و رشد شهری صورت گرفت. متناظر با این چهار مرحله، از چهار شاخص تحلیلی شامل «شاخص رشد زیرساخت حمل ونقل»، «شاخص رشد دوره ای تراکم جمعیت»، «شاخص تغییرات کاربری زمین» و «شاخص رگرسیون وزنی جغرافیایی» برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    تاثیرات بزرگراه ها بر رشد شهری تهران در چند محور عمده شامل ایجاد الگوی مرکز-پیرامونی تراکم جمعیت، رشد تعدیل شده زیرساخت های حمل ونقل، تغییرات کارکردی گسترده در مناطق پیرامونی، ایجاد هسته های عملکردی فرعی در حاشیه شهر و همزمان تمرکزگرایی بیشتر در مرکز CBD تهران، و تاثیرات غیرمستقیم بر قیمت زمین و املاک مشخص شد. تمامی این روندها در نهایت باعث شکل گیری یک منطقه کلانشهری یکپارچه شد.

    نتیجه گیری

    از آنجا که الگوی فضایی تمامی تغییرات در مولفه های رشد شهری به صورت مرکز-پیرامونی است، بزرگراه ها نقش اساسی در گسترش محدوده و حریم شهر تهران به سمت مناطق حاشیه ای دور از مرکز شهر داشته اند.

    کلیدواژگان: رشد شهری، بزرگراه ها، زیرساخت حمل ونقل، تهران
  • نرگس احمدی نفت چالی، مانا خوشکام*، رحیم سرور صفحات 459-468
    اهداف

    تعاونی های صنایع دستی در مناطق روستایی نقش مهمی را در جذب گردشگران ایفا می کنند. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی شاخص های توسعه گردشگری و تاثیرات آن بر رونق تعاونی های صنایع دستی روستایی بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی بوده و در حیطه تحقیقات کاربردی دسته بندی می شود  که در سال 1401 در سوادکوه شمالی انجام شد. داده٬های این پژوهش با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شد. ابعاد و معیارهای موثر بر توسعه صنعت گردشگری با مطالعه سایر پژوهش های انجام شده تهیه و در قالب پرسش نامه در اختیار جامعه خبرگان (ده نفر) قرار داده شد. طی دو دوره بازبینی توسط خبرگان مورد نظر، گزینه های تکراری حذف شد و پرسش نامه 55 گزینه ای تهیه شد. نمونه مورد مطالعه 30 نفر از کارشناسان توریسم و گردشگری بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای انعکاس ارتباطات متقابل میان معیارها از تکنیک دیمتل استفاده شد. داده ها با استفاده از روش ANP تحلیل شد.

    یافته ها

    مهم ترین شاخص های توسعه گردشگری و رونق تعاونی های صنایع دستی عبارت بودند از بعد فرهنگی-اجتماعی، بعد زیست محیطی، بعد اقتصادی، افزایش درآمد و اشتغال و روحیه کارآفرینی. افزایش درآمد و اشتغال بیشترین تاثیرگذاری و بیشترین تعامل را با سایر معیارها داشتند. براساس اولویت بندی معیارهای اصلی، بعد فرهنگی-اجتماعی در اولویت اول، بعد زیست محیطی در اولویت دوم و افزایش درآمد و اشتغال در اولویت سوم قرار داشتند. در نهایت مشخص شد زیرمعیار نگرش مثبت مردم نسبت به گردشگری و ضعف زیرساخت های موجود در اولویت های اول و دوم قرار دارد.

    نتیجه گیری

    نگرش مردم نبست به پدیده گردشگری در بعد فرهنگی-اجتماعی، ضعف زیرساخت های گردشگری و فاصله از روستا و بازارهای فروش در بعد زیست محیطی، ایجاد و افزایش فرصت های شغلی در بعد افزایش درآمد و اشتغال مهم ترین معیارهای تاثیرگذار بر توسعه صنعت گردشگری است.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، تعاونی های صنایع دستی، افزایش درآمد، اشتغال، روحیه کارآفرینی
  • محدثه کلوتی* صفحات 469-480
    اهداف

    امروزه مفهوم ظرفیت برد که بیانگر حداکثر تعداد کاربرانی است که از یک منطقه طبیعی ورزشی و یا تفرجی در یک زمان معین بدون ایجاد تغییر و آشفتگی در محیط استفاده می کنند، در مدیریت کاربرد گسترده ای دارد. هدف از این مطالعه، تعیین ظرفیت برد تفرجی و ورزشی منطقه دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع ترکیبی بوده و در سال های 1399-1400 در منطقه دنا انجام شد. از مدل ارزیابی توان اکولوژیکی (ECE) و ظرفیت برد گردشگری ورزشی (STCC) استفاده شد. از سیستم اطلاعات جغرافیایی نیز برای روی هم گذاری لایه ها و ترسیم نقشه ها استفاده شد. پس از تعیین کاربری های موجود، سه نوع ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر برآورد شد. در ادامه، پهنه های مناسب برای انواع تفرج متمرکز و گسترده شناسایی شدند.

    یافته ها

    ظرفیت برد فیزیکی منطقه مطالعاتی 18255600 نفر در روز برآورد شد. 5 عامل محدود کننده و 13 پارامتر به عنوان ضریب در محاسبه ظرفیت برد واقعی منطقه مطالعاتی استفاده شد که نتیجه حاصل برابر با 24152158 نفر در روز بود. به منظور محاسبه ظرفیت برد موثر از پارامترهای مدیریتی استفاده شد. در این میان، بیشترین امتیاز به ترتیب متعلق به "تنوع کاربری های تفرجی" و "تنوع کاربری های ورزشی" (4/3 و 3/3) و کمترین امتیاز متعلق به "بهداشت و سلامت" (6/1) بود. بر این اساس، ظرفیت برد موثر برای منطقه مطالعاتی 10626949 نفر در روز تعیین شد. منطقه مورد مطالعه براساس گردشگری متمرکز و گسترده به چهار ناحیه تقسیم شد که عبارت بودند از اکوسیستم کوهستانی-جنگلی، کوهستانی، دشتی و مرتعی و آبی.

    نتیجه گیری

    فعالیتهای گردشگری از نوع متمرکز که در بخش شمالی منطقه مطالعاتی و در اکوسیستم کوهستانی و جنگلی و نیز اکوسیستم دشتی انجام می شوند، بیشترین میزان آسیب را وارد ساخته اند.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان، گردشگری ورزشی، ظرفیت برد تفرجی، پهنه بندی، منطقه دنا
  • محمدکریم رئیسی*، محمود محمدی صفحات 481-489
    مقدمه

    مرکز شهر مظهر قدرت، سیاست، روابط اجتماعی، اقتصاد، پتانسیل ها، تکنولوژی و مشکلات هر شهر است. قسمت مرکزی شهر واقعیتی محسوس و عینی در فضای شهر است که فرآیندهای مخفی شهر را آشکار می سازد. هدف از این پژوهش، بررسی تک هسته ای یا چندهسته ای بودن شهر زاهدان و در نهایت شناسایی هسته یا هسته های مرکزی در ساختار فضایی شهر زاهدان بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 در شهر زاهدان به انجام رسید. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و اسنادی است. شاخص های مورد بررسی شامل تراکم مراکز آموزشی، بانک ها، مراکز بهداشتی، ادارات، اماکن ورزشی، مراکز تجاری، فضای سبز، اماکن مذهبی، اماکن نظامی، پارکینگ ها، اماکن پذیرایی، اماکن اوقات فراغت، تراکم ساختمانی، تراکم جمعیت و کیفیت خیابان ها و کاربری اراضی شهر زاهدان بود. پس از تهیه بلوک های شهری و داده های مورد نظر، اطلاعات تهیه شده به لایه بلوک های شهری زاهدان در نرم افزار 10.3 ArcGIS افزوده شد. سپس بر اساس نظرات کارشناسی، دامنه مناسب فواصل از امکانات مورد نظر با استفاده از طیف 5گانه لیکرت و ابزار ریکلاسیفای در نرم افزار ArcGIS 10.3 تعیین شد. در این پژوهش برای شناسایی هسته های مرکزی شهر از دو روش تحلیل شبکه ای و تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج تحلیل شبکه ای، شهر دارای یک هسته مرکزی بزرگ در مرکز شهر و 5 هسته فرعی در اطراف شهر بود. در روش تحلیل سلسله مراتبی، هسته مرکزی شهر در مرکز شهر زاهدان و در مناطق 5، 1 و 2 و مناطقی که پتانسیل توسعه و ایجاد گره و هسته شهری را دارند قرار داشت. نتیجه نهایی هر دو روش بدین صورت بود که شهر زاهدان در کل تک هسته ای بود و در حال تشکیل هسته های بعدی و تبدیل شدن به شهر چندهسته ای بود.

    نتیجه گیری

    با وجود رشد فیزیکی در طول چند دهه گذشته، همچنان ساختار تک هسته ای از نظر خدمات رسانی و اشتغال در شهر زاهدان شهر غالب است.

    کلیدواژگان: هسته مرکزی شهر، تحلیل شبکه ای، تحلیل سلسله مراتبی، شهر زاهدان
  • حسین سالاریان، غلامحسین معماریان*، اصغر محمدمرادی صفحات 491-498
    اهداف

    در استان مازندران برخلاف تصور رایج، تغییرات آب وهوایی این منطقه را نیز در معرض کم آبی قرار داده است. این موضوع توجه به روش های مدیریت آب از جمله استحصال آب باران را در این استان ضروری کرده است. با این نگاه، هدف مقاله تحلیل و امکان سنجی پیاده سازی طرح سامانه استحصال آب باران در مسکن سه شهر لاریجان، آمل و نور در استان مازندارن براساس پتانسیل کالبدی و اجتماعی است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال های 1396 تا 1400 در سه شهر استان مازندران انجام شد. فرآیند پژوهش براساس نوع داده ها به سه مرحله تقسیم شد. داده های کالبدی (معماری) به وسیله مشاهده غیرمستقیم پژوهشگر استخراج و با استفاده از روش دلفی توسط خبرگان اولیت دهی شدند. داده های فنی اجزای سامانه استحصال آب باران براساس آمار میزان بارش و سطوح آبگیر در سال های مطالعه محاسبه و حجم بهینه مخزن محاسبه شد. در بعد اجتماعی نیز داده های لازم از طریق پرسش نامه محقق ساخت گردآوری و با آزمون T تک نمونه ای تحلیل شد.

    یافته ها

    مهم ترین متغیرهای کالبدی موثر بر مدیریت آب در مسکن استان مازندران «مساحت سقف»، «شیب سقف»، «ابعاد محوطه و حیاط»، «شیب محوطه»، «ناودان»، «ابعاد و تناسبات» و «جزییات عایق» بود. میانگین حجم بهینه در شهر لاریجان 5981 لیتر، در شهر آمل 8632 لیتر و در شهر نور برابر 7533 لیتر بود. در بعد اجتماعی یافته ها گویای میزان بالاتر از متوسط مشارکت شهروندان در هر سه شهر با توسعه سامانه های استحصال آب باران بود.

    نتیجه گیری

    در شهرهای استان مازندران ظرفیت کالبدی و اجتماعی برای توسعه سامانه استحصال آب باران در بافت مسکونی وجود دارد. ظرفیت نهادی (مدیریتی) پایین مهم ترین مانع در این موضوع شناخته شد.

    کلیدواژگان: مسکن، آب باران، مدیریت آب، استان مازندارن
  • مینا حسنی مقدم، حسین کلانتری خلیل آباد*، مریم رزقی صفحات 499-510
    اهداف

    توجه ویژه به شهرها و گردشگری شهری رنگ و بوی خاصی را به عرصه رقابت پذیری شهری داده است. این پژوهش با هدف آسیب شناسی راهبردهای اجتماعی و اقتصادی تحقق توسعه گردشگری شهری در شهر کلاردشت انجام شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 در شهر کلاردشت در دو مرحله به انجام رسید. در مرحله نخست، 6 معیار و 27 شاخص به منظور مطالعه آسیب شناسی راهبردهای توسعه گردشگری در ابعاد اقتصادی اجتماعی از سایر مطالعات استخراج شد. عوامل استخراج شده در قالب پرسش نامه 4گزینه ای لیکرت در دو حالت "وضعیت حال" و "پس از اجرای راهبردهای پیشنهادی" طراحی شد. برای ارزیابی روایی پرسش نامه از روش دلفی استفاده شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ در سطح 81/0 تایید شد. در مرحله بعد، پرسش نامه به مرحله ارزیابی نهاده شد. در این مرحله، 384 نفر از شهروندان شهر کلاردشت با استفاده از نمونه گیری اتفاقی ساده انتخاب شدند. برای تعیین وزن هر یک از شاخص ها و معیارها از روش AHP و به منظور رتبه بندی آنها از تکنیک ARAS استفاده شد.

    یافته ها

    وضعیت بعد اقتصادی با میانگین 423/2 در وضع موجود شهر کلاردشت نسبت به وضعیت بعد اجتماعی با میانگین 272/2 مساعدتر بود و پس از اجرای شاخص های اجتماعی و اقتصادی نیز، بعد اقتصادی وضعیت نسبتا بهتری خواهد داشت. در پی اولویت بندی استراتژی ها با استفاده از تکنیک ARAS، استراتژی "ارایه خدمات گردشگری با کیفیت" (073828/0K=) در اولویت نخست و استراتژی "توسعه زیرساخت های گردشگری" (071228/0K=) در اولویت دوم قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    توسعه گردشگری شهری یک فرآیند شبکه ای و متداخل است و تاثیرگذاری بخش های مختلف آن، از جمله سرمایه گذاری، مدیریت زیرساخت ها، حفظ محیط زیست و توجه به جنبه های فرهنگی و اجتماعی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: راهبردهای اجتماعی و اقتصادی، گردشگری، توسعه گردشگری شهری، کلاردشت
  • سمانه چوبداری، علیرضا استعلاجی*، محسن رنجبر صفحات 511-521
    مقدمه

    گسترش گردشگری روستایی به عنوان بخشی از بازار گردشگری ابزار مهمی برای توسعه همه جانبه جوامع روستایی است که می تواند نقش مهمی در متنوع سازی اقتصاد جوامع روستایی ایفا کند و زمینه ساز ایجاد فرصت های جدیدی در این نواحی باشد. در مقاله حاضر با استفاده از مدل برنامه ریزی استراتژیک دیوید به تعیین نقاط قوت و ضعف، فرصت و تهدیدهای موجود برای توسعه روستای هدف گردشگری ماخونیک واقع در استان خراسان جنوبی پرداخته شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع کاربردی بوده و در سال 1400 در روستای ماخونیک انجام شد. جامعه آماری دو گروه از خانوارهای روستایی ساکن در روستای ماخونیک و گردشگران و مسیولان دستگاه ها و نهادهای مرتبط با روستا بودند. برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. برای تهیه پرسش نامه به مطالعه منابع علمی، مصاحبه با مسیولان دستگاه ها و نهادهای مرتبط با گردشگری روستایی و نیز وضعیت منطقه مورد مطالعه از نظر توسعه گردشگری روستایی پرداخته شد. لیستی از استراتژی های پیشنهادی تهیه شد و این عوامل در قالب یک پرسش نامه 47 گویه ای با استفاده از طیف 5 گزینه ای لیکرت تنظیم شد. برای تعیین راهبردها از مدل دیوید مبتنی بر مدل SWOT استفاده شد.

    یافته ها

    ارزیابی عوامل داخلی (مجموع نمره نهایی 29/2) بیانگر آن بود که نقاط ضعف گردشگری روستای ماخونیک از نقاط قوت گردشگری آن بیشتر بوده و راهبردهای کلان باید به گونه ای تدوین شود که بتوان این نقاط ضعف را برطرف نمود. استنتاج ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (مجموع نمره نهایی 47/2) بیانگر این بود که فرصت های فراروی گردشگری منطقه، بیشتر از تهدیدات پیرامون آن بوده و در نتیجه راهبردهای کلان برای گردشگری منطقه باید به گونه ای تدوین شود که بتوان از فرصت های محیطی به نحو احسن استفاده نمود.

    نتیجه گیری

    راهبردهای پیشنهادی برنامه ریزی گردشگری روستای ماخونیک به ترتیب شامل محافظه کارانه (WO)، تدافعی (WT)، تهاجمی (SO) و راهبردهای رقابتی (ST) هستند و برنامه ها و طرح های موثر در رسیدن به این استراتژی ها ارایه شد تا با اجرای درست و به موقع این برنامه ها شاهد افزایش گردشگر به روستا و توسعه آن شویم و سهم مهمی در اقتصاد استان را شاهد باشیم.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، برنامه ریزی راهبردی گردشگری، روستاهای هدف گردشگری، روستای ماخونیک، مدل برنامه ریزی استراتژیک دیوید
  • حسن کیوان*، قاسم رنجبر، حسین سوری صفحات 523-531
    اهداف

    یکی از حوزه های اصلی رقابت، ژیوپلیتیک انرژی است که نقش مهم و تعیین کننده ای در سیاست خارجی چین دارد. در میان مناطق جغرافیایی مختلف جهان، منطقه ژیوپلیتیک خلیج فارس به علت برخورداری از منابع غنی نفت و گاز باعث ایجاد علایق ژیوپلیتیک در میان بازیگران مختلف شده است. در چنین شرایطی، چین به عنوان یک ابرقدرت جهانی منافع قابل توجهی در این منطقه برای خود تعریف نموده است که لازم می داند همه آنها را افزایش دهد و مورد حفاظت قرار دهد. با توجه به اهمیت این موضوع در این تحقیق توصیفی-تحلیلی تلاش شد که با استفاده از رویکردهای حاکم بر دانش جغرافیای سیاسی، منافع حوزه ژیوپلیتیک انرژی کشور چین و اهداف این کشور برای حفاظت از این منافع بررسی شود و نیز تاثیرات رویکردهای ژیوپلیتیک انرژی در منطقه خلیج فارس بر بازیگران مختلف تحلیل شد.

    نتیجه گیری

    توسعه همکاری میان کشورهای حوزه خلیج فارس و چین، زمینه ساز توسعه نفوذ اقتصادی و سیاسی چین در منطقه شده است و شرایطی را فراهم کرده است که منافع ملی آمریکا در خطر قرار گیرد. نفوذ اقتصادی چین، می تواند در نهایت در شطرنج رقابت های ژیوپلیتیک دو کشور باعث پیچیده ترشدن رقابت شود. در این فرآیند، هر کشوری که بتواند با استفاده از دیپلماسی چندجانبه از شرایط حاکم بر رقابت چین و آمریکا بهره برداری نماید، به نظر می تواند منافع حداکثری را برای خود فراهم نماید.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک انرژی، ژئوپلیتیک دسترسی، خلیج فارس، چین
  • اکرم آقانسب، فاطمه ادیبی سعدی نژاد*، آزاده اربابی صفحات 533-539
    هدف

    گردشگری را می توان به عنوان طیف وسیعی از افراد، مشاغل، سازمان ها و مکان هایی تصور کرد که به نوعی با هم ترکیب می شوند و تجربه سفر را ارایه می دهند. این مقاله ارایه مدل مناسب گردشگری مبتنی بر حکمروایی خوب شهری به منظور ارتقای مجموعه گردشگری چیتگر بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 در مجموعه تفریحی چیتگر به انجام رسید. ابعاد و معیارهای موثر بر حکمروایی گردشگری با استفاده از بررسی پیشینه مطالعاتی تعیین و در قالب پرسش نامه به ارزیابی نهاده شد. روایی پرسش نامه تهیه شده، به روش دلفی تایید شد. تعداد نمونه ها براساس فرمول کوکران 310 نفر تعیین شد. پایایی پرسش نامه ها نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ تایید شد (81/0). مخاطبان پژوهش برای ورود به بخش میدانی و ارایه پرسش نامه، از میان افراد عادی و مراجعین مجتمع گردشگری چیتگر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از آزمون T تک نمونه و نرم افزار SPSS 26 تحلیل شد. مطلوبیت هر بعد با استفاده از سطح مطلوبیت آزمون بررسی و ارزیابی شد.

    یافته ها

    مدل حکمروایی توسعه گردشگری در مجموعه تفریحی چیتگر با توجه به 9 بعد مشارکت، شفافیت، قانون مداری، پاسخ گویی، عدالت، مسیولیت پذیری، نظارت، کارآیی و اثربخشی، تخصص گرایی قابل دستیابی است. میانگین ابعاد به ترتیب، مشارکت 5/2، شفافیت 3/2، قانون مداری 1/2، پاسخ گویی 6/2، عدالت 2/2، مسیولیت پذیری 7/2، نظارت 3/2، کارآیی و اثربخشی 5/2 و بعد تخصص گرایی 6/2 بود که همه ابعاد در سطح نامطلوبی قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    هر یک از ابعاد تحقق حکمروایی توسعه گردشگری دارای معیارهایی هستند که ارتقای هر یک از آنها در ارتقای سطح سایر ابعاد و نیز متعاقبا ارتقای سطح گردشگری مجموعه چیتگر حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: گردشگری، حکمروایی خوب، مجموعه گردشگری چیتگر
  • اصغر فرج نیا* صفحات 541-548
    اهداف

    وجود تغییرات مکانی در خصوصیات خاک امری طبیعی است ولی شناخت این تغییرات به ویژه در اراضی کشاورزی جهت برنامه ریزی دقیق و مدیریت امری اجتناب ناپذیر است. این پژوهش با هدف پایش وضعیت حاصلخیزی خاک ها براساس تغییرات مکانی و زمانی عناصر کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب در اراضی کشاورزی استان آذربایجان شرقی در فاصله زمانی 15 سال (1401-1385) انجام گرفت.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 در استان آذربایجان شرقی انجام شد. ابتدا نقشه های تغییرات مکانی کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب از روی نتایج آنالیز 9000 نمونه خاک که در فاصله سال های 1385-1381 از اراضی زراعی کلیه شهرستان های استان جمع آوری شده بودند، با استفاده از روش عکس فاصله وزنی تهیه شدند. نقشه های مذکور در فاصله سال های 1399 تا 1401 نیز براساس داده های 1400 پایگاه داده، تهیه و پهنه های همگن ویژگی های مورد بررسی براساس استانداردهای موسسه تحقیقات خاک و آب کلاس بندی شدند.

    یافته ها

    سطح اراضی با کربن آلی کمتر از 1% (فقیر) کاهش قابل توجهی داشت؛ به طوری که در سال 1401 سطح این اراضی به کمتر از نصف کاهش یافت. ولی سطح اراضی که کربن آلی در آنها بالاتر از 1% بود به بیش از 660 هزار هکتار افزایش یافت. مقدار فسفر قابل جذب خاک طی این سال ها به صورت قابل توجهی کاهش یافت. به طوری که در بیش از 1260 هزار هکتار فسفر قابل جذب خاک به کمتر از 10 میلی گرم بر کیلوگرم کاهش یافت. برعکس این دو عنصر مقدار پتاسیم طی این دوره تغییر چندانی نداشت.

    نتیجه گیری

    سطح اراضی با کربن آلی زیر حد بحرانی به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرده است و به کمتر از نصف کاهش یافته است ولی سطح اراضی که کربن آلی در آنها بالاتر از حد بحرانی است افزایش یافته است. مقدار فسفر قابل جذب خاک طی این بازه زمانی به صورت قابل ملاحظه ای کاهش یافته است و در حال حاضر بیش از ٪85 اراضی کشاورزی به کمبود فسفر مبتلا هستند. بر عکس این دو عنصر مقدار پتاسیم قابل جذب خاک طی دوره مورد مطالعه تغییر چندانی نداشته است.

    کلیدواژگان: استان آذربایجان شرقی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، عناصر غذایی خاک، کربن آلی
  • بهرام مهری قاراب علیا، مسعود حق لسان*، آرش ثقفی صفحات 549-558
    هدف

    تحقیق حاضر در پی آن بوده که عوامل و معیارهای موثر بر ارتقای ادراک و تصویر ذهنی شهروندان از فضای شهری را شناسایی کند.

    روش شناسی: 

    این تحقیق کاربردی در سال 1402 با مطالعه موردی شهر تبریز به انجام رسید. از میان پیاده راه های شهری، چهار پیاده راه اصلی شهر تبریز با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. جامعه آماری تحقیق عابرین شهری این پیاده راه ها بوده که از میان آنها 100 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به طوری که سهم هریک از پیاده راه ها 25 نفر تعیین شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه 30 گویه ای بود که با استفاده از مطالعه پیشینه تحقیقاتی و نظریات مرتبط، طراحی شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون کای اسکوار و همبستگی پیرسن استفاه شد.

    یافته ها

    در مجموع گذر تربیت به عنوان موفق ترین پیاده گذر در شهر تبریز به دلیل حضورپذیری بی نظیر آن توصیف شد، پس از آن گذر ولیعصر با احساسات خوبی که به دست می دهد، گذر موفق دیگر تبریز تعیین شد. در مجموع پیاده گذرهای شهر تبریز هم برای زنان و هم برای مردان مثبت ارزیابی شده، ولی زنان به دلیل پررنگ تر جلوه دادن حضورپذیری، تاثیر بیشتری از گذرها پذیرفته اند.

    نتیجه گیری

    ارتقاء حضورپذیری در شهروندان طبق مطالعات انجام گرفته به ترتیب با سه بعد تصویرذهنی، مفهوم خوانایی و مفهوم سرزندگی مرتبط است. بر اساس یافته ها، مهمترین تاثیر در بین مولفه های ذهنی مربوط به بعد تناسبات (89/0) و در بین مولفه های طراحی شهری به بعد طبیعت (87/0) و در زمینه حضورپذیری نیز به ترتیب مولفه های تصویرذهنی در جایگاه نخست و پس از آن به ترتیب مولفه های خوانایی و سرزندگی قرار داشتند.

    کلیدواژگان: حضورپذیری، ارزیابانه، دوست داشتنی، نقشه های ذهنی، خرده فرهنگ
  • سودا عقلمند آذریان، آرش ثقفی اصل*، اکبر عبدالله زاده طرف، داریوش ستارزاده صفحات 559-567
    اهداف و زمینه ها

    فضای شهری موفق دارای طیف گسترده ای از مولفه های ذهنی و عینی است و توجه به شاخص های کالبدی برای ایجاد یک مکان » موفق « نقشی تعیین کننده دارد که یکی از راهبردهای آن توجه به روابط اجتماعی است. ضعف روابط اجتماعی در محلات میتواند سبب مشکلاتی از قبیل کم رنگ شدن حس تعلق به مکان و  روحیه جمعی شود. هدف نوشتار حاضر شناسایی مولفه های رویکرد مکان سازی و بررسی تاثیر و نقش آن در روابط اجتماعی فضاهای شهری می باشد.

    روش شناسی: 

    روش این پژوهش کمی بوده و دست یابی به پاسخ مناسب به روش توصیفی- تحلیلی بوده است. جهت ارزیابی مولفه های تدوین شده در مدل مفهومی از روش های پژوهش پیمایش و روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. جهت دستیابی به تحلیلی جامع از نقش مکانسازی در احیا روابط اجتماعی  مدنظر قرارگرفته است.ابزار گردآوری داده های کیفی، اسنادی و کتابخانه ای بوده و از طریق تحلیل محتوای ادبیات نظری به دست آمده و داده های کمی از طریق تکمیل 384 پرسشنامه صورت گرفته است. در بخش تحلیل داده ها، محله فردوس تبریز براساس آزمون های آماری رگرسیون، اسپیرمن ، فریدمن و آنوا ارزیابی گردید.

    یافته ها

    بر اساس یافته های بدست آمده از مطالعات آماری، ابعاد کالبدی، اجتماعی، مدیریتی- سیاستگذاری، ادراکی- معنایی و اقتصادی به عنوان مولفه های مستخرج مکان سازی بوده که در احیا روابط اجتماعی از دیدگاه شهروندان تاثیر به سزایی دارند.

    نتیجه گیری

    بر مبنای سهم و جایگاه این پژوهش، باید اشاره کرد که پایه گذاری هر گونه نگرش، ترسیم چشم انداز و امکان سنجی و ارتقاء روابط اجتماعی با تاکید بر رویکرد مکان سازی در فضاهای شهری، به واسطه توجه همزمان به مولفه های پنج گانه یاد شده، امکان پذیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: فضای شهری، مکان سازی، روابط اجتماعی، محله فردوس، تبریز
  • امیرحسین یوسفی*، مازیار خاکی، میلاد فتحی، مهسا ساداتی صفحات 569-577
    اهداف و زمینه ها

    تامین امنیت شهروندان در کلان شهرها از مهم ترین اولویت های برنامه ریزی و مدیریت شهری است. در این میان برخی از مناطق شهری مانند بافت های فرسوده به دلایل مختلف از نظر شاخص های امنیت دچار ضعف هستند. ازاین رو هدف این بررسی رابطه نحو فضا و امنیت زنان در ساختار معابر بافت فرسوده محله قلمستان کرج بود.

    روش شناسی: 

    فرآیند پژوهش شامل آزمون، تحلیل، ارایه طرح و بازارزیابی آن است. نخست با تهیه نقشه محوری، ساختار فضایی معابر محدوده مطالعه به وسیله تکنیک نحو فضا در تحلیل و مقدار متغیرهای «همپیوندی» و «عمق» در معابر منتخب استخراج شد. جامعه آماری پژوهش شامل زنان بالای 15 سال حاضر محدوده مطالعه و نمونه آماری برابر 348 بوده است. برای سنجش احساس امنیت زنان از پرسشنامه محقق ساخت استفاده شده و ارزیابی امنیت معابر منتخب نیز با مشاهده مستقیم پژوهشگر صورت گرفته است. رابطه داده های نهایی به وسیله آزمون همبستگی تحلیل شده است.

    یافته ها

    میان متغیرهای نحو فضای معابر محله قلمستان و  امنیت زنان رابطه معناداری وجود دارد. به صورتی که با افزایش متغیر همپیوندی در معابر؛ امنیت زنان نیز افزایش یافته است. ازاین رو طرحی جهت بهبود این شاخص ارایه شد که در آن میزان همپیوندی از 0.536 به 0.646 ارتقاء و میزان عمق معابر از 13.309 به 10.954 کاهش پیدا کرده اند. همچنین میانگین متغیر اتصال معابر تجاری کاهش و در معابر مسکونی این میزان دارای افزایش اندکی بوده است.

    نتیجه گیری

    در محله قلمستان میزان رضایت زنان از امنیت محله کمتر از حد متوسط است. در اصلاح شبکه معابر محله در صورت افزایش میزان همپیوندی و کاهش میزان عمق می توان امنیت را در معابر افزایش داد. علاوه بر این در صورت اعمال اصلاحات کالبدی پیشنهادی بر اساس معیارهای بیان شده در پژوهش می توان امنیت محیطی محله قلمستان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: امنیت، نحو فضا، زنان، طرح شهری، قلمستان کرج
|
  • M. Shahidi Rizi, H. Irvani*, A. Jabal Ameli, M. Piravi Vanak Pages 435-443
    Aims

    The concept of scale and spatial structure are key concepts in the analysis, planning and design of urban spaces. Among urban spaces, streets play a very important role in the structure of cities due to their wideness and dispersion. Considering the importance of these cases, the purpose of this research is to analyze the relationship between scale and spatial structure in urban streets.

    Methodology

    This is a mixed applied study carried out in Shahid Beheshti street, karaj in 2022. The development of the theoretical model of the scale in the urban space has been done using the correlation method of confirmatory factor analysis. Also, the spatial syntax variables of the study area were extracted based on the axis map in DepthMap software and its relationship was analyzed through the Pearson correlation test with the scale model data of Shahid Beheshti Street.

    Findings

    The findings indicate the effect of the factors "dimensions and proportions", "enclosure", "components and activity" on the scale in Shahid Beheshti Street, Karaj. In such a way that the change in each of these variables can change the scale in the objective and perceptual dimension. Also, the scale has a significant relationship with the spatial structure of Shahid Beheshti Street in Karaj in both objective and perceptual dimensions. This relationship is direct with the "connection" variable and inverse with the "depth" variable

    Conclusion

    By analyzing the space syntax of urban streets, it is possible to predict the scale error in the urban structure and improve this error in both perceptual and objective dimensions with spatial changes.

    Keywords: Urban Space, Scale, Syntax of Space, Urban Street, Karaj
  • H. Ahar, A. Zanganeh*, Ali Khaksari Rafsanjani, T. Karami Pages 445-458
    Aims

    Urban transportation infrastructure and land use system have reciprocal impacts on one another. However, extant research emphasizes the role of land use in the development of the urban transportation system, while the influence of transportation infrastructures on urban expansion has been predominantly neglected. Hence, the objective of the present investigation was to examine the role of urban transportation infrastructure on the constituents of urban growth in the city of Tehran, employing time-space trends with a particular focus on intra-city highways.

    Methodology

    The current "explanatory-evaluation" study was carried out using transportation and traffic data from Tehran city spanning the period of 1995-2020. Through the establishment of a quantitative analysis methodology based on shared indicators between transportation and urban growth, data collection and analysis were conducted in four sequential stages.

    Findings

    The impact of highways on the urban expansion of Tehran has been identified across various significant dimensions. These include the establishment of a center-periphery configuration of population density, the controlled development of transportation infrastructure, extensive functional transformations in peripheral regions, the emergence of secondary functional nuclei on the outskirts of the city, and simultaneously, increased centralization in the core of Tehran's Central Business District. Additionally, there are indirect repercussions on land prices and real estate. These collective tendencies have ultimately culminated in the formation of an integrated metropolitan area.

    Conclusion

    To effectively manage and regulate urban growth, it is imperative to strike a balance in the role of the urban transportation system. This entails the amalgamation and harmonization of urban transportation policies with land use policies. This integration should be embedded within the framework of urban development plans, including comprehensive and detailed urban plans, as well as other management strategies. Furthermore, the control of urban growth must be given due consideration.

    Keywords: Urban Growth, Highways, Transportation Infrastructure, Tehran
  • N. Ahmadi Naftchali, M. Khoshkam*, R. Sarvar Pages 459-468
    Aims

    The main objective of this study was to determine and prioritize the indicators of tourism development and their impact on the prosperity of rural handicraft cooperatives

    Methodology

    This research employed a mixed descriptive approach and was conducted in Northern Savadkuh county in 2022-2023. The data collected using a researcher-made questionnaire. The dimensions that were deemed effective in the development of the tourism industry were identified through the review of the existing literature and were subsequently presented to a panel of experts consisting of 10 individuals. These dimensions were presented in the form of a questionnaire. Duplicate options were eliminated, resulting in a final questionnaire consisting of 55 items. The study sample comprised of 30 professionals working in the field of tourism and hospitality, who were selected based on purposive sampling. To analyze the data and reveal the mutual relationships among the criteria, the DEMATEL technique was employed. Finally, the Analytic Network Process (ANP) method was used to analyze the data.

    Findings

    The cultural-social, environmental, and economic dimensions, along with the increase in income and entrepreneurial spirit, are identified as the most significant indicators of tourism development and the prosperity of rural handicraft cooperatives. Among these indicators, the increase in income and employment is found to have the highest impact and the most significant interaction with other criteria. The prioritization of the main criteria reveals that the cultural-social dimension holds the foremost priority, followed by the environmental dimension, while the increase in income and employment are assigned the third priority. By employing calculations and the limit supermatrix, it is determined that the sub-criterion of the positive attitude of individuals towards tourism and the weaknesses in the existing infrastructure are ranked as the first and second priorities, respectively.

    Conclusion

    The most influential factors driving tourism development in the Northern Savadkuh County are included the local residents’ attitudes toward tourism, particularly in the socio-cultural dimension, infrastructure weaknesses, distance from villages and markets in the environmental dimension, and the enhancement of job opportunities and employment within the region

    Keywords: Tourism Development, Handicraft Cooperatives, Income Increase, Employment, Entrepreneurial Spirit
  • M. Kalooti* Pages 469-480
    Aims

    Currently, the utilization of the carrying capacity, which denotes the maximal number of individuals partaking in a natural sport or recreational activity at a specific moment without inducing alterations in the surroundings, is widely employed in the realm of management. The objective of this investigation is to ascertain the recreational and sporting capacity of the Dena region within the Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province.

    Methodology

    This is an applied mixed study carried out in 2020-2021 in Dena region. The Ecological Capability Evaluation Model (ECE) and Sport Tourism Capacity (STCC) were utilized. Additionally, the geographic notification system was implemented to finalize the layers and generate the maps. Subsequent to the validation of the present uses, three categories of capacity were approximated, namely physical, genuine, and effective physical board capacity. Consequently, appropriate zones were identified for a diverse array of concentrated and widespread recreational activities.

    Findings: 

    The estimated daily capacity of the study site's physical carrying capacity was determined to be 18255600. In order to calculate the actual carrying capacity of the study site, five limiting factors and thirteen parameters were utilized, resulting in a capacity of 24152158 per day. These coefficients were then employed to calculate the effective carrying capacity of the management parameters. Notably, the highest rating was attributed to the "variety of recreational uses" and "diversity of sports uses" (3.4 and 3.3 respectively), while the lowest rating was given to "Sanitation and Health" (1.6). Consequently, the effective carrying capacity for the study site was established at 10626949 people per day. The study area was further divided into four zones based on concentrated and extensive tourism, encompassing the mountain-forest ecosystem, mountainous region, plain area, rangelands and aquatic ecosystems.

    Conclusion

    The extensive tourism endeavors conducted in the northern region of the study vicinity, encompassing the mountain and forest ecosystems, alongside the plain ecosystem, have resulted in the most substantial degree of detrimental impact.

    Keywords: Capacity Evaluation, Sports Tourism, Recreation Capacity, Zoning, Dena Region
  • M.K. Raeisi*, M. Mohammadi Pages 481-489
    Aims

    The central component of the city presents itself as a palpable and tangible reality within the urban landscape, thereby unveiling the enigmatic mechanisms at play within the city. The objective of this study was to investigate whether there is a singular or multiple central cores within the confines of Zahedan city, ultimately aiming to identify the predominant central core or cores in the spatial arrangement of Zahedan city.

    Methodology

    This study is carried out in 2023 in the city of Zahedan. The process of data collection entailed both extensive library research and meticulous document analysis. The parameters under scrutiny included educational institutions, financial institutions, healthcare facilities, administrative centers, athletic facilities, commercial establishments, green areas, places of worship, military installations, parking spaces, street conditions, recreational amenities, and population density. The acquired data was subsequently integrated into the urban blocks utilizing ArcGIS 10.3. Expert opinions were sought in order to ascertain the appropriate distances for each parameter. Network analysis and hierarchical analysis were employed to assign weightings to the aforementioned parameters.

    Findings

    The results of the network analysis reveal that the city consists of a prominent central core situated in the city center and five subcores dispersed throughout the urban area. In the hierarchical analysis method, the central core of the city is situated in the city center of Zahedan along with areas 5, 1, and 2. These areas, as well as regions with potential for development and the establishment of urban nodes, contribute to the central core. Both methods corroborate that Zahedan city is comprised of singular cores and is in the process of evolving into a multi-core city.

    Conclusion

    Despite the physical expansion witnessed in Zahedan city over the past few decades, the dominant structure remains a single core in terms of service provision and employment. In order to enhance accessibility and establish an effective spatial arrangement, it is imperative to establish new cores at the regional level within the city.

    Keywords: City Central Core, Network Analysis, Hierarchical Analysis, Zahedan City
  • H. Salarian, Gh. Memarian*, A. Mohammad Moradi Pages 491-498
    Aims

    In contrast to commonly held beliefs in the province of Mazandaran, , alterations in climate have exposed this particular region to the issue of water scarcity. This predicament has rendered it crucial to direct attention to the various methods of managing water, such as the collection of rainwater, within this province. From this vantage point, the objective of this publication is to meticulously scrutinize and evaluate the feasibility of implementing a comprehensive plan for rainwater collection in the residential areas of Larijan, Amol, and Noor, which are situated within the Mazandaran province, based on both physical and social capabilities.

    Methodology

    This is an applied study carried out from 2017 to 2021 in three cities of Mazandaran. The research process is segmented into three distinct stages in accordance with the nature of the data. The researcher employed indirect observation to extract physical (architectural) data, which were subsequently prioritized by experts utilizing the Delphi method. As for the technical data pertaining to the various components of the rainwater harvesting system, they were derived from the statistical analysis of rainfall and catchment levels observed during the study period, in addition to the optimal capacity of the tank. In terms of the social dimension, the requisite data were gathered through a questionnaire devised by the researcher, followed by an analysis conducted using a one-sample T test.

    Findings

    The primary physical factors that have a significant impact on water management in housing within the Mazandaran province encompass various variables such as "Roof area," "Roof slope," "Area and yard dimensions," "Area slope," "Gutter," "Dimensions and proportions," and "Insulation details." Regarding the quantity of water, the optimal volume stands at 5981 liters in Larijan city, 8632 liters in Amol city, and 7533 liters in Nur city. Furthermore, from a social perspective, the findings indicate an above-average level of citizen participation across all three cities, which is attributed to the implementation of rainwater extraction systems.

    Conclusion

    In conclusion, the cities within the Mazandaran province exhibit both physical and social capacities for the implementation of rainwater harvesting systems in residential settings. However, it is important to acknowledge that the main hindrance in this endeavor is the limited institutional (management) capacity.

    Keywords: Housing, Rainwater, Water Management, Mazandaran Province
  • M. Hasani Moghadam, H. Kalantari Khalilabad*, P. Shahabian Pages 499-510
    Aims

    This study was conducted with the objective of assessing the social and economic approaches employed to accomplish the advancement of urban tourism in the city of Kelardasht.

    Methodology

    This applied study took place in two distinct phases during the year 2023 in Kelardasht. The initial phase consisted of extracting the criteria and influential indicators through a comprehensive literature review. The identified factors were subsequently transformed into a structured questionnaire. The questionnaire's validity was assessed using the Delphi method and was distributed among 25 experts and specialists residing in Kelardasht. After incorporating the necessary revisions, the questionnaire was once again distributed to the same 25 individuals. Ultimately, 6 criteria and 27 indicators were established to examine the assessment of development strategies in the economic and social dimensions of tourism. In the subsequent phase, a sample of 384 residents of Kelardasht was randomly selected to evaluate the aforementioned criteria and indicators.The ARAS technique was used for data analysis.

    Findings

    The economic dimension demonstrated an average score of 2.423, which surpassed the social dimension with an average score of 2.272 in the present circumstances within Kelardasht. Following the incorporation of social and economic indicators, the economic dimension will enjoy a comparatively improved state. When employing the ARAS technique to prioritize strategies, the strategy of "providing quality tourism services" [K=0.073828] took precedence, whereas the strategy of "developing tourism infrastructure" [K=0.071228] ranked second in priority.

    Conclusion

    The development of urban tourism operates as a intricate and interconnected process, wherein the influence of its diverse elements, encompassing investment, infrastructure management, environmental preservation, and the consideration of cultural and social aspects are of considerable significance.

    Keywords: Social, Economic Strategies, Tourism, Urban Tourism Development, Kelardasht
  • S. Choobdari, A. Estelaji*, M. Ranjbar Pages 511-521
    Aims

    Rural tourism development is of great importance in rural development and plays an important role in diversifying the rural economy to provide more opportunities in such regions. The identification of the strengths, weaknesses, opportunities, and threats for the advancement of rural tourism in Makhunik village, situated in South Khorasan province, was accomplished through the utilization of strategic planning employing the David model.

    Methodology

    This is an applied study carried out in 2021 in Makhunik village. The study population consisted of two groups: rural households residing in Makhunik village and tourists as well as officials from institutions associated with the village. Data were collected through both library research and fieldwork methods. The questionnaire was developed based on a thorough examination of scholarly sources and interviews with officials from organizations affiliated with rural tourism. A comprehensive list of recommended strategies was formulated, and the factors were subsequently incorporated into a 47-item questionnaire utilizing a 5-point Likert scale. The strategies were determined in accordance with David's model, which is based on the SWOT framework.

    Findings

    The assessment of internal factors (total final score 2.29) demonstrates that the weaknesses of tourism in Makhunik village outnumber its strengths, necessitating the formulation of strategies to address these weaknesses. The evaluation matrix of external factors (total final score 2.47) reveals that the region's tourism opportunities surpass the threats it faces. Consequently, macro strategies should be devised to capitalize on these opportunities for the region's tourism.

    Conclusion

    The proposed strategies for rural tourism planning encompass conservative (WO), defensive (SO), offensive (SO), and competitive (ST) strategies, respectively. These strategies have been presented with the aim of enhancing tourist visits to the village and fostering tourism development through their accurate and timely implementation.

    Keywords: Tourism, Rural Tourism, Strategic Tourism Planning, Tourism Target Villages, Makhunik Village, David's Strategic Planning Model
  • H. Keyvan*, Q. Ranjbar, H. Souri Pages 523-531
    Aims

    Energy geopolitics is a prominent sphere of competition that exerts a crucial and decisive influence on China's foreign policy. Within the diverse geographical regions of the world, the geopolitical domain encompassing the Persian Gulf has engendered substantial geopolitical pursuits among various actors due to its abundant reservoirs of oil and gas. In light of this circumstance, China, as a global hegemon, has delineated significant interests in this region for itself, deeming it necessary to augment and safeguard them all. In the context of this descriptive-analytical inquiry, the endeavor was made to scrutinize China's energy geopolitical interests and the objectives of this nation in protecting these interests, alongside the ramifications of geopolitical energy strategies in the Persian Gulf region on different actors, employing the approaches that govern the knowledge of political geography.

    Conclusion

    The establishment of collaboration among the nations situated in the Persian Gulf and China has emerged as the fundamental basis for the augmentation of China's economic and political sway in the region, thereby posing a threat to the national interests of the United States. The economic influence of China possesses the potential to render the competition between the two nations more intricate in the geopolitical dynamics. Consequently, within this process, any nation that can skillfully exploit the prevailing circumstances governing the rivalry between China and the United States through the utilization of multilateral diplomacy appears to be capable of reaping the utmost advantages for itself.

    Keywords: Geopolitics of Energy, Geopolitics of Access, Persian Gulf, China
  • A. Aghanasab, F. Adibi Saadinezhad*, A. Arbabi Pages 533-539
    Aims

    Tourism encapsulates a diverse array of individuals, professions, institutions, and locales that converge harmoniously to facilitate the pursuit of travel-related endeavors. This article aims to present a suitable model for tourism based on good urban governance to enhance the Chitgar tourism complex.

    Methodology

    The research, conducted in 1402, had an applied objective and utilized a case study approach focusing on the Chitgar recreational complex. Dimensions and criteria influencing tourism governance were determined through a review of previous studies and assessed through a questionnaire. The validity of the prepared questionnaire was confirmed using the Delphi method. The sample size was determined using Cochran's formula (n=310), and questionnaire reliability was confirmed using Cronbach's alpha (0.81). Research participants, selected through random sampling, included ordinary individuals and visitors to the Chitgar tourism complex. Data were analyzed using the one-sample t-test and SPSS 26 software. The desirability level of each dimension was evaluated using the test.

    Findings

    The governance model for tourism development in the Chitgar recreational complex is achievable considering the nine dimensions: Participation, transparency, rule of law, responsiveness, justice, accountability, supervision, efficiency, effectiveness, and specialization-orientation. The average dimensions were, respectively: Participation 2.5, transparency 2.3, rule of law 2.1, responsiveness 2.6, justice 2.2, accountability 2.7, supervision 2.3, efficiency and effectiveness 2.5, and specialization-orientation 2.6. All dimensions were found to be at an undesirable level.

    Conclusion

    Each dimension of good urban governance has criteria, and enhancing each of them is crucial for improving the level of dimensions and, consequently, elevating the tourism level of the Chitgar complex.

    Keywords: Tourism, Good Governance, Chitgar Tourism Complex
  • A. Farajnia* Pages 541-548
    Aims

    The characteristics of soil exhibit variability across different locations, and it is of utmost significance to aptly identify these variations and effectively incorporate them into the strategic planning and efficient management of agricultural lands. This study was conducted with the objective of monitoring the fertility of soil in the agricultural lands of East Azerbaijan province over a period of 15 years by examining the spatial and temporal variations of organic carbon, available phosphorus, and potassium.

    Methodology

    It was an applied study carried out in 2023 in East Azerbaijan province. The methodology involved the preparation of spatial variation maps for soil organic carbon, available phosphorus, and potassium using the Inverse Distance Weighting (IDW) approach. These maps were created based on the analysis of 9000 soil samples collected between 2002 and 2006 from all counties within the province. The preparation of these maps occurred from 2020 to 2022, using data from 1400 databases, and the homogeneous areas of the studied properties were classified according to the standards set by the Soil and Water Research Institute.

    Findings

    The findings demonstrated a notable reduction in the expanse of lands containing organic carbon levels below one percent; Consequently, by 2022, the territory of these lands had diminished to less than half of its previous size. Conversely, the area encompassing land with organic carbon levels surpassing 1% exhibited a marked increase, reaching over 660000 ha. Over the course of these years, there was a substantial decline in the quantity of available phosphorus, resulting in a decrease to less than 10 mg/kg across an expanse exceeding 1260000 ha. Conversely, the amount of potassium exhibited minimal alteration throughout this period.

    Conclusion

    Notably, the area of land exhibiting an organic carbon content below the critical threshold has experienced a significant reduction, amounting to less than half. Conversely, the area of land with organic carbon surpassing the critical threshold has expanded. Furthermore, the quantity of absorbable phosphorus has exhibited a noteworthy decrease during this time period, resulting in over 85% of agricultural lands currently suffering from a deficiency in phosphorus. In contrast to these aforementioned elements, the quantity of soil-absorbable potassium has remained relatively stable throughout this period.

    Keywords: East Azerbaijan Province, Geographical Information System, Organic Carbon, Soil Nutrient
  • Bahram Mehri Gharabolia, Masoud Haghlesan*, Arash Saghafi Pages 549-558
    Aims

     The current research aims to identify the factors and criteria that are effective in improving the perception and mental image of the citizens of the urban space.

    Methodology

     This applied research was carried out in 2022-2023 at Tabriz city. Among urban sidewalks, four main sidewalks of Tabriz city were selected using cluster sampling. The statistical was urban pedestrians on the sidewalks, from among whom 100 people were selected using random sampling. So the share of each of the pedestrians was determined to be 25 people. The research tool was a 40-item questionnaire that was designed using research background and related theories. The chi-square test and Pearson correlation were used to analyze the findings.

    Findings

     In general, Tarbiat Pass was described as the most successful pedestrian in Tabriz city due to its unique attendance, after that Valiasr Pass was determined as another successful pass of Tabriz with the good feelings it gives. In general, the pedestrian crossings of Tabriz city have been evaluated positively for both women and men, but women have accepted more influence from the crossings due to the fact that they make their presence more visible.

    Conclusion

     According to the studies, improving the presence of citizens is related to the three dimensions of mental image, the concept of readability, and the concept of liveliness, respectively. According to the findings, the most important impact among the mental components is related to the dimension of proportions (0.89) and among the components of urban design to the dimension of nature (0.87) and in the field of presence, in the order of mental image components. In the first place and after that were the components of readability and vitality.

    Keywords: Presence, Evaluative, Lovable, Mental Maps, Sub-Culture
  • Sevda Aghlmand Azarian, Arash Seghfi Asl*, Akbar Abdollahzadeh Taraf, Dariyosh Sattarzadeh Pages 559-567

    Objectives and contexts:

     A successful urban space has a wide range of subjective and objective components, and paying attention to physical indicators plays a decisive role in creating a "successful" place, one of the strategies of which is paying attention to social relations. Weakness of social relations in neighborhoods can cause problems such as fading sense of belonging to a place and collective spirit. The purpose of this article is to identify the components of the place-making approach and examine its impact and role in the social relations of urban spaces.

    Methodology

    The method of this research was quantitative and the appropriate answer was obtained through descriptive-analytical method. In order to evaluate the components formulated in the conceptual model, survey research methods and descriptive analytical methods have been used. In order to achieve a comprehensive analysis of the role of placemaking in the restoration of social relations, it has been considered.
    Qualitative, documentary and library data collection tools were obtained through content analysis of theoretical literature, and quantitative data was obtained through the completion of 384 questionnaires. In the data analysis section, Ferdous neighborhood of Tabriz was evaluated based on regression, Spearman, Friedman and ANOVA statistical tests.

    Findings

    Based on the findings of statistical studies, the physical, social, management-policy, perceptual-semantic and economic dimensions are the extracted components of placemaking that have a significant impact on the restoration of social relations from the citizens' point of view.

    Conclusion

    Based on the contribution and position of this research, it should be mentioned that the establishment of any attitude, the drawing of vision and feasibility and the promotion of social relations with an emphasis on the approach of place-making in urban spaces, due to the simultaneous attention to the five components mentioned, it will be possible.

    Keywords: urban space, place making, social relations, Ferdous neighborhood, Tabriz
  • Amirhosein Yousefi*, Maziar Khaki, Milad Fathi, Mahsa Sadati Pages 569-577
    Aims & Backgrounds

    The purpose of the article is to investigate the impact of the spatial structure of the administrative buildings of Karaj city on the internal and external scale on the productivity of employees and compare it with the impact of physical factors stated in the existing theories.

    Methodology

    The research is applied in terms of its purpose and descriptive in terms of its method. The main variables were extracted according to Haines model and classified using ANOVA test. Data collection has been done by questionnaire. The analysis of the space syntax of the buildings including three variables "interconnection", "depth" and "connectivity" was carried out in three levels "macro", "immediate" and "internal" in the UCL.Depthmap.10 software environment. In the inferential analysis, confirmatory factor analysis (CFA) and path analysis in the LISREL.10.2 software environment.

    Findings

    Physical factors including "temperature and ventilation", "noise and acoustics", "light", "dimensions" and "ergonomics" have the greatest impact on self-reported productivity in high-rise office building employees. Among other factors, the space syntax has an effect on employee productivity at three levels: macro (city scale), immediate area (surrounding area) and internal (architectural plan). The impact of the space syntax is lower than the physical factors and it is not equal under the variables of "integration", "depth" and "connectivity". Among the variables of space syntax, "connectivity" has no relation with employee productivity. The two variables of "connectivity" and "depth" also have different effects at the urban level and directly.

    Conclusion

    In work environments, physical factors are effective in the productivity of employees, regardless of the work pattern. The internal space syntax is related to the interaction and concentration of employees, and this issue has a different effect depending on the working model. At the urban scale, "integration" has a direct and weak relationship with productivity.

    Keywords: Workplace, Productivity, Space Syntax, Office Building, Karaj